جمهوری اتریش یکی از کشورهای اروپای مرکزی است. قدمت کشور اتریش مدرن به قرن نوزدهم میلادی برمیگردد. سرزمین فعلی اتریش از قرن چهارم پیش از میلاد مسکن قوم سلت بوده است. در همان قرن این سرزمین بدست رومیها افتاد و طی قرنها مرکز تاخت و تاز مهاجمان شد. در سال ۱۹۱۴ که آغاز جنگ جهانی اول بود اتریش نقش بزرگی در آن داشت. بهانهای که باعث برافروختن آتش جنگ شد قتل فرانتس فردیناند، ولیعهد اتریش، در سفری به صربستان بود. اتریش در سال ۱۹۹۵ عضو اتحادیه اروپا شد اما از نظر قانون اساسی همانند برخی دیگر از کشورها چون سوئد بیطرف باقی ماند.
آب و هوای اتریش
در اتریش، انواع آب و هوای محلی به دلیل اختلاف ارتفاع و جنبه های دیگر وجود دارد، اما اتریش از جمله مناطق آب و هوایی معتدل محسوب می شود که در هر فصل سال جای مناسبی برای سفر می باشد. شرق کشور خشک تر از غرب آن است و به طور کلی در زمستان سردتر، در تابستان گرم تر و در عین حال مرطوب تر از نواحی آلپی است. مناطقی که بیش از ۳۰۰۰ متر ارتفاع دارند، در تمامی سال پوشیده از برف هستند.
اتریش در منطقه معتدل و مسیر آب و هوایی اروپای میانه که از آب و هوای آتلانتیک و قاره ای تأثیر می پذیرد، قرار گرفته است. هر فصل سال نمایشگر دما و آب و هوای مخصوص همان فصل می باشد. در این منطقه بارش اندک، تابستان ها گرم و زمستان ها سرد معتدل می باشد. در مناطق کوهستانی آب و هوای پر بارش کوه های آلپ به چشم می خورد. زمستان در این مناطق طولانی می باشد. در مابقی استان ها آب و هوای مخصوص اروپا (آب و هوای میان دریا و قاره ای) دیده می شود که آب و هوای متاثر از آتلانتیک در جنوب و قاره ای جنوب شرقی را نیز در بر می گیرد.
جغرافیای اتریش
جمهوری اتریش با مساحت ۸۳۸۷۲ کیلومتر مربع کشوری است در قلب اروپای مرکزی و در خشکی محصور می باشد. در شمال با آلمان و جمهوری چک و اسلواکی و در شرق با مجارستان همسایه است. در جنوب به اسلوونی و ایتالیا و در جنوب غرب به سوئیس و لیختن اشتاین محدود می گردد. مانند چند کشور دیگر در اروپای مرکزی با آب های آزاد جهانی و دریاها مرز مشترکی ندارد.
رشته کوه های آلپ که از شرق به غرب در این کشور امتداد دارند، بیش از ۷۵ درصد خاک این سرزمین را در بر گرفته اند. زمین های نسبتا کم ارتفاع و کوه های دلربا و با شکوه آلپ در غرب به دشت های کم ارتفاع رود دانوب و دشت وین در شرق کشور منتهی می شوند. بلندترین نقطه ی کوه های آلپ اتریش، کوه گروس گلوکنر با ۳۷۹۸ متر ارتفاع است. اکثر رودهای بزرگ این کشور همچون دانوب و انس و این از کوه های آلپ سرچشمه می گیرند و در مسیر خود مناطق دل انگیزی را خلق می کنند .
بیشتر اراضی قابل کشت اتریش، در نواحی کم ارتفاع شمال و شمال شرقی واقع شده و بیش از نیمی از آن ها، به درختکاری و کشت علوفه اختصاص دارند. زمین های کم ارتفاع شرق اتریش متشکل است از تپه های کوتاه، آبگیر وین و ناحیه ای مسطح و ماندابی در کنار نویزیدلارزه در مرز مجارستان.
پول و اقتصاد اتریش
با عضو شدن در اتحادیه اروپا، کشور اتریش از قوانین مالی و اقتصادی این اتحادیه پیروی کرده و یورو، واحد پول این اتحادیه را پذیرفته است. یک یورو برابر با ۱۰۰ سنت است. اسکناس های چاپ شده و سکه های ضرب شده یورو تاکنون عبارتند از اسکناس های ۵، ۱۰، ۲۰، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۵۰۰ یورویی و سکه های ۱ و ۲ یورویی و ۱، ۲، ۵، ۱۰، ۲۰ و ۵۰ سنتی. اسکناس ها و سکه های یورو در تمام کشورهای اتحادیه اروپا وسیله پرداخت پول به شمار می روند. در کنار یورو در کشور اتریش سکه های یادگاری و نیز سکه های طلا نیز ضرب می شوند که تنها در اتریش در بازار رد و بدل می شوند.
اسکناس ها و سکه های واحد قدیم پول اتریش یعنی شیلینگ را می توان اغلب بدون پرداخت کارمزد در بانک ملی اتریش با اسکناس ها و سکه های یورو تعویض نمود. واحدهای قدیمی پول سایر کشورهای اتحادیه اروپا، دیگر در بانک های اتریش قابل تعویض نیستند. جهت تبدیل سایر پول های خارجی، نرخ خرید و فروش ارز تعیین می شود. واحدهای پول داخلی یا خارجی را می توان به میزان نامحدود از کشور وارد یا خارج نمود.
طبق آخرین آمار بانک جهانی، اتریش پس از کشورهای سوئیس، دانمارک، سوئد، آمریکا، آلمان و ژاپن در مکان هفتم ثروتمندترین کشورهای جهان قرار گرفته است. در طول تاریخ معاصر، آلمان، همواره اصلی ترین شریک اقتصادی اتریش بوده است، ولی پیوستن اتریش به اتحادیه ی اروپا در سال ۱۹۹۵ تعاملات اقتصادی این کشور با سایر اعضای اتحادیه را به شدت استحکام بخشیده است، به طوری که امروز اتریش در قلب اروپای مرکزی به عنوان یکی از اصلی ترین مراکز رشد اقتصادی و سرمایه گذاری و نیز شاه راهی برای ورود اعضای جدید اتحادیه اروپا (کشورهای اروپای شرقی) مطرح می باشد.
تکیه گاه اصلی اقتصاد اتریش، صنایع تولیدی آن شامل ماشین آلات و لوازم ترابری، محصولات آهن و فولاد، فرآورده های نفتی، سیمان و کاغذ است. منابع طبیعی اتریش متشکل است از سنگ آهن و منیزیت. همچنین امکان بالقوه تولید نیروی هیدروالکتریک و مهم ترین جنگل های اروپای مرکزی نیز در اتریش واقع می باشند.
اتریش با وجود این که حدود ۹۰% از نیاز غذایی اش را خود تولید می کند، اما فقط ۸% نیروی کار در بخش کشاورزی دارد. زمین قابل کشت شرق کشور دارای خاک حاصلخیزی است که محصول خوبی از غلات و انگور تولید می کند. تولید لبنیات در مراتع شرق و کوه های آلپ اقلام صادراتی مهمی را تشکیل می دهد.
کوههای آلپ هم در تابستان و هم در زمستان بازدیدکنندگان را به خود جلب می کند و صنعت توریسم سهم مهمی از درآمد ارز خارجی را به خود اختصاص می دهد.
تولید ناخالص داخلی این کشور ۳۱۹٫۷ میلیارد دلار است که ۱٫۶ درصد آن در بخش کشاورزی، ۳۰٫۴ درصد در بخش صنعت و ۶۷٫۳ درصد در بخش خدمات تولید میشود. سه میلیون و ۵۶ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند. نرخ بیکاری در این کشور ۴٫۳ درصد است و ۵٫۹ درصد از مردم آن زیر خط فقر زندگی میکنند. نرخ تورم در اتریش ۱٫۹ درصد است.
محصولات صادراتی اتریش را ماشینآلات و تجهیزات، تجهیزات موتوری وسایل نقلیه، کاغذ، محصولات فلزی، مواد شیمیایی، آهن و فولاد، منسوجات و مواد خوراکی است که به کشورهای آلمان (۳۰٫۲ درصد)، ایتالیا (۹ درصد)، آمریکا (۵٫۹ درصد) و سوئیس (۴٫۷ درصد) صادر میشود.
محصولات وارداتی این کشور شامل ماشینآلات و تجهیزات، وسایل نقلیه موتوری، مواد شیمیایی، محصولات فلزی و نفت و محصولات نفتی است که از کشورهای آلمان (۴۵٫۵ درصد)، ایتالیا (هفت درصد)، سوئیس (۴٫۵ درصد) و هلند (۴٫۱ درصد) وارد میشود.
فرهنگ مردم اتریش
اتریش با جمعیتی در حدود ۵/۸ میلیون نفر بیش از هر چیز به مردمی با فرهنگ با استانداردهای بالای زندگی مشهور هستند. تقریبا یک چهارم از جمعیت کشور در وین، پایتخت اتریش و به نوعی پایتخت فرهنگی اروپا سکونت دارند.
نحوه لباس پوشیدن مردم فعلى اتریش شباهت بسیارى به پوشش آمریکایىها دارد، به ویژه لباسهاى گرم آن ها. اتریشىها تنها در مراسم و به مناسبتهاى خاص لباسهاى محلی، سنتى و یا ملى خود را مىپوشند. در میان آداب و رسوم فعلى مردم اتریش، عاداتى نیز دیده مىشود که سنتى نیستند، ولى راهشان را به میان فرهنگ اتریش باز نمودهاند. این عادات مانند روز پدر، روز مادر و عادات دیگر که متأثر از آداب و رسوم سایر کشورها مىباشد و یا چون جنبه تجارى پیدا مىکنند از طریق رسانههاى همگانى به فرهنگ کشورها آمده و ماندگار شده است.
زبان مردم اتریش
زبان رسمی اتریش، آلمانی است و ۹۸٪ مردم این کشور به این زبان صحبت می کنند. در کنار آلمانی اقلیتی به زبانهایکروات، اسلوونیایی و مجارستانی صحبت می کنند. البته کوه های شگفت انگیز و با عظمت آلپ باعث خلق گویش ها و لهجه های گوناگونی از زبان آلمانی در مناطق کوهستانی اتریش شده است. اکثریت مردم اتریش به گویش اتریشی – باواریایی صحبت می کنند. دستور زبان آلمانی در اتریش با قواعد زبانی که در آلمان به کار می رود، تفاوت هایی دارد که البته این تفاوت ها چندان قابل توجه نیست. آلمانی در کنار زبان های انگلیسی، دانمارکی، فنلاندی و هلندی به شاخه ی ژرمنی (Germanic) از خانواده ی بزرگ زبان های هندواروپایی تعلق دارد.
مذهب مردم اتریش
دین اصلی در اتریش مسیحیت کاتولیک است و در حدود ۷۵ درصد از جمعیت این کشور پیرو کلیسای کاتولیک می باشند که البته این تعداد رو به کاهش است و تنها ۵ درصد مردم پروتستان هستند. نکته ی جالب این که پس از ظهور و اوج اصلاحات مذهبی توسط لوتر و کالوین و وجود نهضت پروتستان در شمال و مرکز آلمان، اتریش و منطقه باواریا در قرن هفده و هجده به کانون مبارزات ضد اصلاحات علیه پروتستان ها تبدیل شد. اگر چه با ظهور امپراتور ژوزف دوم در اواخر قرن ۱۸ و اعلام آزادی ادیان افراط در حمایت از کلیسای کاتولیک کمتر شد، ولی کلیسای کاتولیک در اتریش حتی در زمان حال نیز از نفوذ بالایی برخوردار است.
حدود ۵۰۰ هزار نفر از جمعیت ۸ میلیونی اتریش را مسلمانان تشکیل می دهند که درصد قابل توجهی از آن ها را مهاجرانی از کشور های ترکیه، شبه جزیره بالکان، ایران، کشورهای عربی، افغانستان، پاکستان و هند که از دهه هفتاد به این کشور سفر کرده اند، تشکیل می دهند. تعداد مسلمانان در اتریش در سال ۱۹۷۱ میلادی ۲۳ هزار نفر بوده است که این تعداد در سال ۱۹۹۱ به ۱۶۰ هزار مسلمان، در سال ۲۰۰۱ به ۳۳۵ هزار مسلمان و در سال ۲۰۱۰ به حدود ۵۰۰ هزار مسلمان رسیده است که این آمار نشان از افزایش تعداد مسلمانان و انتشار اسلام در اتریش در دهه های اخیر دارد.
غذای مردم اتریش
غذاهای اتریش، سبکی از غذاهای بومی اتریش و مخلوطی از تأثیرات امپراتوری سابق اتریش و مجارستان است. محبوب ترین گوشت ها در اتریش، گوشت خوک، گوشت گاو و مرغ است.
بیشتر غذاهاى آن ها تحت تأثیر غذاهاى آلمانی، چکسلواکى و مجارها قرار گرفته است.
فاصله و اختلاف زمانی تهران و وین (ایران و اتریش)
مسافت تهران تا وین ۳۱۹۵٫۱ کیلومتر است.
طول پرواز از تهران تا وین حدود ۴ ساعت می باشد.
وین ۲ و نیم ساعت از تهران عقب تر است، یعنی ساعت ۱۲ در تهران معادل ساعت ۹:۳۰ در وین است.
جشن ها و تعطیلات رسمی اتریش
سال رسمى اتریش سال میلادى است و این کشور از جمله کشورهاى اروپایى است که تعطیلات رسمى مذهبى آن زیاد مىباشد. اینگونه تعطیلات حتى در داخل این کشور و در ایالتهاى مختلف نیز فرق مىکند. به هر حال تعطیلات و اعیاد رسمى اتریش در سطح ملى در هر سال به شرح ذیل مىباشد:
سال نو، اول ژانویه
روز سه پادشاه مقدس، روز ۶ ژانویه
ایسترن (عید پاک)، ۲۴ و ۲۵ مارس
روز جهانى کارگر، اول ماه می
پفینگستین (Pifingsten)، روزهاى ۱۴ و ۱۵ ماه می
دفن جسد حضرت مسیح، ۲۵ ماه می
روز ملى اتریش، ۲۶ اکتبر
کریسمس، ۲۵ دسامبر
روز استفانام (Stephan M)، روز ۲۶ دسامبر
هر ایالت اتریش جشنهایى خاص خود دارد که به یکى از مقدسین مربوط است. در اواخر تابستان جشنواره موسیقى که توجه جهانیان را به خود معطوف مىدارد، آغاز مىشود. در این هنگام همه جا را با پرچمهاى رنگارنگ مىآرایند و شهر غرق شادى و سرور مىگردد. در وین هنگام گشایش فصل اپراها، جشنهایى برقرار مىشود که مردم وین ماهها قبل آن را تدارک مىبینند. برنامههاى مفصل سمفونى و اپرا در تماشاخانههاى بزرگ اجرا مىشود. آواز و موسیقى قسمت عمده زندگى مردم اتریش به ویژه وین را تشکیل مىدهد. ترانههاى محلی، دستههاى نوازندگان دهات در مراسم و جشنهاى محلی، همه در ایجاد سنت بزرگ موسیقى این کشور سهمى دارند.